Förteckning över tågslag (Arkiv/forskning/litteratur)

av Anders.k., Tuesday, June 16, 2020, 12:40 (1407 dagar sedan) @ Stig Lagergren

Bt utgår 1965 enl dig . men blandade tåg förekom på malmbanan ända in 1980 talet . vilken beteckning hade dessa ?

årtalet 1965 är riktigt. Men godsvagnar planmässigt i persontåg kunnat förekomma även dessförinnan, t ex på övre Bohusbanan. Blandat tåg blivit ett allt vagare begrepp och slopades därför. Kvarvarande sådana tåg annonserades som persontåg.
Jag minns smått ett sådant morgontåg Östersund > Storlien (3464?). Det returnerade i godståg och drogs av multipelkopplade D-lok.


Någon period, troligen på 80-talet, kopplade man till godsvagnar i ett Eskilstunatåg i Åkers Styckebruk. Kunde vara ganska tungt ibland.

Tja vad är blandat tåg .
I "Transportplaner för godsförande tåg " Gtpl , SJF 656S så är det året efter att begreppet Blandat tåg upphör (dvs 1966) infört mängder av persontåg som befodrar godsvagnar, till och med ett par Snälltåg står med 386 från Kalmar och 396 från Karlskrona .
Dessa två snälltåg har som uppgift att befodra A-vagnar som får rulla i 90 km/h som ska inkopplas i Godsexpresståg 6052 i Alvesta uppdelat på tre grupper, Hallsberg, Krylbo och Ånge.

Till Strömstad och Dingle kördes till T89 slut , dvs sommaren 1990 godsvagnar i Persontåg från/till Uddevalla.
det var nog det sista i landet , eller var det det.

Samma tidtabellsperiod när persontåg 382 kom till Borås från Kalmar på kvällen så kom en V5 med en drös Postlastade Gbs och kopplade till i aktern som skulle till Göteborg och bortom, det är väl också blandat tåg , eller ?

Gjorde lumpen på LV 7 i Boden 1992-93 , och från Luleå avgick ett litet udda tåg 02:15 på natten mot Kiruna bestående av en AB2 och 2-3 Gbs och/eller Dv30 , ett tåg som jag reste titt som tätt när man haft anledning att besöka Luleå.
Det tåget var nog det sista riktiga blandade tåg som kördes i landet med utgång av T92.

Sedan kom uppdelningen av affärerna och dom två grupperna gods och passagerare skall aldrig förenas igen.

M.V.H Anders.k.


Hela tråden: