Ovanliga direktvagnskurser. Oskarshamn och Sveg mm. (Järnväg allmänt)

av Mattias Jansson, Thursday, June 25, 2020, 17:55 (1395 dagar sedan) @ yngve nilsson

Direktvasgnen Oskarshamn-Göteborg tillkom redan på NOJ-tiden. Vagnen gick i morgontåget från Oskarshamn, ( på SJ-tiden Pt 2222 och återkom på kvällen i Pt 2225.) Det fanns senare vagnar Göteborg -Nässjö-Kalmar vilka gick i St 99 och 100 på SäNJ. dessa togs bort när St 99 och 100 lades om att gå via Alvesta.

Det verkar som att direktvagn Kalmar - Nässjö - Falköping - Göteborg och Oskarshamn - Nässjö - Falköping - Göteborg ToR startade samtidigt. I min tdt från sommaren 1922 finns ingen av förbindelserna, men båda är på plats i nästa jag har från december 1923, så tidtabellsskiftet i maj 1923 är väl ett troligt starttillfälle för båda två. Och de kom och gick samtidigt i Nässjö, och gick således i samma tåg på SJ-delsträckorna.

Huruvida det var KJ/SäNJ/NOJ-vagnar eller SJ-vagnar är svårare att bedöma, och kan väl ha varierat; i den åtta år senare upprättade direktförbindelsen mellan Kalmar och Stockholm tillhandahöll SäNJ och SJ varsin vagn efter vad det verkar (KJ/SänJ hade i alla fall bara en bälgförsedd vagn, stålvagnen levererad just 1931).


Hela tråden: