Ställverk - tågsättet (Fotografier/bildfrågor)

av Gunnar Ekeving, Saturday, June 27, 2020, 11:38 (1398 dagar sedan) @ Thomas Tell

Om det stämmer att bilden är tagen omkring 1930, och kommer från elektrobyggnadsorganisationen i Nässjö (upprättad inför elektrifieringen av "Malmö-linjerna" i början av 1930-talet) borde den med stor sannolikhet vara tagen någonstans vid linjerna Malmö - Katrineholm/Järna, Falköping - Nässjö, Malmö - Trelleborg eller Örebro - Hallsberg - Mjölby.

Sävenäs hade förvisso ett ställverkshus i ungefär den här stilen, men den banan elektrifierades tidigare, innan Nässjö-organisationen etablerats.

Bilden verkar vara tagen i ena änden av en någorlunda stor bangård. Tänkbara platser är i första hand Eslöv, Nässjö ställverk I (norra änden) och Norrköping ställverk I (södra änden) eller Norrköping ställverk IV. Byggnaden på bilden liknar inte ställverkshusen i Eslöv, däremot har den viss likhet med husen i Nässjö respektive Norrköping ställverk IV. Spårarrangemangen stämmer dock inte riktigt med någon av dessa platser. Ställverkshus byggdes ofta enligt standardritningar, och blev sedan under årens lopp om- och tillbyggda, så det kan vara svårt att jämföra med gamla bilder. Ställverkshus i Norrköping.

Åby faller bort eftersom de två ställverken där slogs ihop till ett centralt ställverk redan i början av 1920-talet.


Hela tråden: