Smalspårsvagnar i Vetlanda och lokstall i Kvillsfors? (Järnväg allmänt)

av K Lemming @, söndag, juni 28, 2020, 18:18 (11 dagar sedan) @ Anders Jansson

Under senare delen av 1960-talet ingick smalspårsbanorna i sydöstra Sverige i 2 driftdistriktet. Om man dristade sig till att uppsöka distriktsexpeditionen i Växjö så belönades den ungdomliga djärvheten som regel med att man efter besöket var försedd med såväl gällande grafer som önskade lokresetillstånd. Augusti 1967 var ett sådant tillfälle.

Vetlandabanorna öster om Vetlanda trafikerades några dagar i veckan. Vanligen bara till Holsbybrunn. En dag i veckan körde man dock vidare till Kvillsfors för utbyte av lokomotorer. På så sätt kunde även de lokomotorer som användes Hultsfred-Kvillsfors underhållas i Vetlanda.

[image]
Vetlanda. Klart för avgång på morgonen med en koppelvagn och en överföringsvagn till Holsbybrunn.

Är det enbart smalspår till vänster i bild? Smalspårsvagnar i bakgrunden? Vad är det för vagn som syns alldeles bakom den normalspåriga G vagnen på överföringsvagnen?

[image]
Järnforsen. Den aktuella dagen var vagnuttagningen från Hultsfred försenad varför vi fortsatte förbi Kvillsfors till Järnforsen för utväxling av lokomotorer.

Har du någon vetskap om anledningen till att det fanns ett lokomotorstall i Kvillsfors?
https://www.jvmv2.se/forum/index.php?mode=entry&id=231215

Tack för att du visar dessa helt underbara smalspårsbilder från ett annat järnvägssverige som iaf jag fann mycket intressantare och charmigare än dagens. Bara en sån sak som frukoststoppet på linjen, något som med sannolikt inte förekommer någonstans idag.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum