ČD och ŽSR (Järnväg allmänt)

av Niklas Bygdestam @, Uppsala, tisdag, juni 30, 2020, 21:17 (13 dagar sedan) @ johanmmolin

NEPTUN. København H – Gedser – Warnemünde – Rostock — Berlin — Praha. Du måste ha lyckats fånga det under sista säsongen på denna sträcka.

Enligt "Internationale tog via Gedser":

DSB AB-B-B. Från Warnemünde också CSD WR-A-B-B-B

1994 gick NEPTUN med slutstation Chemnitz.

1995 – 1996 gick två vagnar från Köpenhamn - Rödby - Lübeck - Wittenberge – Berlin, fortfarande under namnet NEPTUN (i Danmark ihopkopplade med IC187 KAREN BLIXEN Köpenhamn - hamburg).

Färjeöverfarten över Gedser upphörde 24 september 1995.

Tågförbindelsen till Prag ersattes 1994 av IC-tåg Hamburg - Berlin - Prag.


Om vi ska vara riktigt petnoga så var det vagnar från ČD och inte ČSD som gick mellan Warnemünde och Prag. I alla fall är det så om bilden är tagen 1993. Det var den 1 januari 1993 som Tjeckoslovakien delades och istället blev de nya länderna Tjeckien och Slovakien. I samband med att landet delades, så delades även ČSD upp och i Tjeckien blev det ČD och i Slovakien blev det ŽSR.

Givetvis blev inte fordonen ommärkta över en natt. Det sägs visserligen att de märkte om enstaka fordon symboliskt över natten, men det är en annan sak. Så de första månaderna stod det ofta fortfarande ČSD på fordon och övrigt.

I Slovakien var de faktiskt väldigt snabba med att märka om fordonen. Åtminstone de fordon som gick i persontrafik, dvs lok i persontåg, motorvagnar samt personvagnar. Jag minns själv från de första månaderna våren 1993 för de efter mycket kort tid hade märkt om så gott som varje personvagn till ŽSR. Men där var de nog också mycket starkt motiverade att vilja visa upp att det nya landet Slovakien hade sina egna personvagnar.

I Tjeckien gick det segare. I början såg man mest enstaka vagnar ommärkta till ČD, men de flesta var ännu märkta ČSD. Motiveringen var nog inte lika stor där.

Så det troliga är att vagnarna på bilden faktiskt ännu var märkta ČSD, trots att de tillhörde ČD, för så var det oftast under 1993 :-)

--
Никлас Быгдестам
Allmänt intresserad av järnvägar. Inriktar mig på Europa. Jag bor i Uppsala


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum