Öresundsbron 20 år (Järnväg allmänt)

av johnjohn, Thursday, July 02, 2020, 15:57 (1387 dagar sedan) @ Niklas Bygdestam

Och bron i sig själv får väl ses som i sig själv ett intressant inslag i svensk järnvägshistoria. Genom bron blev det helt andra förutsättningar för internationell trafik. Den ändrade också strukturen på både svensk och dansk järnväg.

Bron har fungerat bra under dessa 20 år. Så den lär nog vara riktigt bra i många år till.

En intressant sak idag: Förr när bron byggdes var det flera som ville stoppa bron. Idag ses faktiskt bron som självklar. Jag har träffat på yngre som inte upplevt tiden före bron, som undrat hur regionen alls kunnat klara sig utan bron. När jag då berättar om bland annat tågfärjor, de dåvarande bilfärjorna, flygbåtarna och annat som användes före bron så märker man att flera idag inte begriper att det faktiskt kunde fungera. Idag finns det flera som säger att det fungerade nödtorftigt på den tiden, men skulle aldrig kunna fungera idag.

[b]Hur har det gått med godstrafiken jämfört vad man trodde då? [/b] Där måste brons högre kapacitet också märkts ordenligt i praktiken.

Kommer ihåg att kungen i ett invigningstal sa att svenskarna kommer åka där med sina husvagnar. På semesterfronten har det iaf blivit större andel husbilar. Utan debatten om bron kanske inte utformningen blivit lika genomarbetad och ev påverkan på Öresund större. Men det är långt att dra det till järnvägshistoria. Men tågfärjorna har iaf blivit färre jämfört med 21 år sedan.


Hela tråden: