Yoa2 "Siljan" i Borlänge 1961 (Fordon: motorvagnar / dressiner)

av Hans Broman, Wednesday, July 08, 2020, 19:01 (1382 dagar sedan)

[image]

Jag har nog visat den här bilden för många år sedan i detta forum, men jag kan inte låta bli att göra det igen, när nu persontrafiken runt Borlänge har kommit på tal.

Här kommer en bild av sydgående "Siljan" som jag tog vid 9-tiden den 22 febr 1961 på dåvarande stationen i Borlänge. Yoa2-A 115 gick främst. Bangården låg ungefär i gatunivå, ett stycke norr om nuvarande personbangård. Stationshuset låg ungefär där turistbyrån nu ligger, eller kanske snarare där Stationsgatan nu går, intill turistbyrån.

Jag kan tillägga att "Siljan" gick Falun - Stockholm och vice versa, och hade ett anslutningståg Orsa - Borlänge i form av ett dieselrälsbussätt där ett UAFo7ye-släp ingick. Därmed hade även rälsbusståget förstaklassplatser. Anslutningståget stannade bara vid de viktigaste stationerna.

"Siljan" började rulla den 1 nov 1960. "Dalpilen", som gick tidigare på morgonen från Falun och återvände senare på kvällen från Stockholm hade då i några år gått som loktåg. Vid årsskiftet 1960/61 sattes paprikatåg (Yoa2) in även i "Dalpilen".


Hela tråden: