Känningsskivor som huvudsignaler? Hipp'sche Wendescheibe (Signaler/säkerhet)

av Gunnar Ekeving, Thursday, July 09, 2020, 22:41 (1384 dagar sedan) @ Harald

Men var det känningsskivor om det var huvudsignaler? Frågan är vad "känning" betyder i känningsskiva. Ordet har många betydelser. Jag uppfattar det som att det i "känningsskiva" betyder att den ger känning på huvudsignalen ungefär som "landkänning" när man ser land.

Ja, så var det nog. Benämningen "känningsskiva" användes inledningsvis även om den moderna typen av mekaniskt manövrerade skivförsignaler. Signalbilderna var i stort sett de samma oavsett om skivan hade elektrisk utlösning och vreds runt en lodrät axel eller om signalen var mekanisk och vred sig runt en vågrät axel, så det var väl naturligt att behålla benämningen på signalen.

Nedan en bild på schweiziska vridskiveförsignaler (Wendescheiben) ur schweiziska järnvägarnas signalbok från 1899. Den signal som visas var nog inte av Hipp-typ, utan snarare manövrerad på mekanisk väg.

[image]

Bakåtsignalering mot stationen nattetid var ungefär som på huvudsignalerna ett avbländat litet sken ("Sternlicht" ) när försignalen indikerade att infartssignalen (das Abschlusssignal) visade "kör" ("Der Zug darf einfahren" ). Annars ett fullt (oavbländat) vitt sken.


Hela tråden: