Björnöya (Järnväg allmänt)

av Morshyttan, Tuesday, July 14, 2020, 09:03 (1379 dagar sedan) @ Sune Nylén

Om man betänker hur det ser ut idag. och att det för hundra miljoner år sedan växte frodig vegetation här, liksom på Spetsbergen, kan man inte annat är förundras. Kanske hade det ett annat , sydligare läge då, och att det drivit hit med kontinentalplattorna. Men varma perioder har förekommit tidigare,liksom nedisningar.

För ca 250 miljoner år sedan [size=small](på torsdag, möjligen några dagar senare ;-) )[/size] Var Spetsbergen en del av superkontinenten Pangea.

Det bör ha tillhört den Laurentinska kontinentalplattan och vandrade mellan 10:de och 15:e breddgraden i de kustregioner som gränsade mot den Euroasiska kontinentalplattan .

Ett varmt och mysigt tropiskt hav frånsett några skräckinjagande livsformer som man idag kan se fossilen av på nämnda ö :-| .

Succesivt vandrade sedan landmassan norrut till sitt nuvarande läge genom årmiljonerna, därav de kolgruvor som jag vill minnas finns på ön :-| .

Ja det var bara en liten geologisk utvikning men hoppas att det hjälper vår vän på landets västkust hälsas från Morshyttans sommarstiltje :-) ;-) :-D


Hela tråden: