Södersjukhuset, inte så stort (Byggnad)

av Staffan Granath, Thursday, February 12, 2009, 10:46 (5524 dagar sedan) @ Gunnar Ekeving

Där ser man vad en vandringshistoria kan bättras på,


... och även kring själva sjukhusets underjordiska del har det förekommit viss mytbildning. Under 1980-talet bodde jag i ett av de svängda husen mellan Årstabron och sjukhuset, och under sommaren passerade en rundtursbåt ungefär en gång i timmen. Vid passagen av min bostad hördes guiden alltid säga "och nu är vi snart vid Södersjukhuset, men ni ser bara halva sjukhuset. Det finns nämligen ett lika stort sjukhus insprängt i berget, avsett att användas i krigstid". Verkligheten är väl att det bara finns två "källarvåningar", och endast under en del av sjukhuset. Samt tidigare även någon slags förbindelse ner till dörren ut mot järnvägstunneln. Anläggningen blev ökänd sedan en patient förirrat sig ner i den underjordiska delen och hittades först flera dygn senare. Det gjordes även en långfilm om barn som under vistelse på sjukhuset utforskade bergrummen. Förbindelsen med järnvägstunneln figurerade dock inte i dessa sammanhang.

vad gäller sjukhuset föröker jag mig på min förklaring på http://www.jvmv2.se/forum/index.php?id=23618

den "stora" delen av sjukhusets undre värld ligger mot ringvägen men byggdes till största delen under det sena 80-talet med b.la ny 100 kV-matning och gasturbiner till reservkraften.

när rundtursbåtarna passerade var det som du nämner inte mycket mer än källarplan och div kulvertar, b.la en fjärrvärmekulvert från -72 mot ringvägen samt övningssjukhuset på max 400 kvm ;-)

förkunnas från horndal väl medveten om risken för rabalder, men å andra sidan så brukar det locka fram någon som vet precis hur det ligger till :-) :-)


Hela tråden: