Full aktivitet i Frihamnen - fotofråga (Fotografier/bildfrågor)

av Torbjorn_Forsman, Thursday, July 23, 2020, 11:33 (1366 dagar sedan) @ Anders Sandgren

Det var väl för sammansättning av bilar som GM hade anläggning i Södra Hammarbyhamnen. Under kriget hade de inte så mycket göra så då byggdes SS (Stockholm) och MSS (Malmö) mustanger. När MSS behövde en till efter kriget var det bilar som gällde igen och eftersom Malmö inte ville ha en avvikande vagn (dvs Hägglundbyggd som SS A26/27) så köpte de en av Stockholmsvagnarna.
Det här med byggsatser av tullskäl gällde ju även elektronik som radio och tv där tyska och holländska (philips) chassier monterades i svenska lådor och fick svenska namn som Dux mfl. Bl.a klocktillverkaren Westerstrand byggde tv på detta sätt.

Nja, inte riktigt så i Philips-sammanhang. Philips hade en stor fabrik i Norrköping (NEFA) som även tillverkade chassier, de var till stora delar också konstruerade i Sverige. De utländska (framför allt hollandsbyggda) apparater som togs in till Sverige, var redan kompletta vid importen, även de såldes under alla de tre varumärken som koncernen använde i Sverige (Philips, Dux och Conserton , det sista stavat Concerton före 1957, från sent 60-tal hade Philipskoncernen även tagit över märkena Aga och Radiola). De enda fall jag känner till av holländskt chassi i svensk låda är några av de första årens TV-apparater (1956-57), bordsapparaterna togs kompletta från Holland men en del större golvapparater, kombinationer med tv och radiogrammofon mm byggdes i Norrköping. Och då med holländskt tv-chassi innan man hade kommmit igång med den produktionen i Norrköping.

Förutom Westerstrand så byggde också Tobo Bruk tv-apparater med tyska chassier och svensk låda, som såldes först under märket Nornan, senare Monark och Crescent (ja, bruket ägdes av MCB). Radioapparater hade de dock helt egen produktion av, även om en del billiga småapparater importerades kompletta från först Tyskland, senare Japan.

Alla Centrum tv hade importerat chassi, och mot slutet av 60-talet blev det mer och mer import av kompletta apparater. Huvudsakligen Nordmende men chassier levererades även från bl a Sanyo, Bang & Olufsen, Salora och Asa (en finsk firma). Centrum hade egen produktion av radioapparater fram till mitten av 60-talet.

B&O och Salora-chassier förekom även i Aga och Stella tv, parallellt med de svensktillverkade chassierna.

Luma varierade sig en del under åren. En del Luma-apparater var komplett importerade (t ex de som tillverkades av Salora, ITT eller tyska Wega, samt alla små bärbara tv), men åtminstone alla tv med chassi från Körting hade svenskbyggd låda (ca 1965 - 1976). De tidiga Luma tv med tyska Tonfunk-chassier (1959-61) hade troligen också svenskbyggda lådor. Det fanns också några få fall där apparater från svenska tillverkare (framför allt då Luxor) såldes skyltade som Luma.


Hela tråden: