För 30 år sedan utanför fönstret (Fordon: vagnar)

av Ola Ahlström @, torsdag, juli 30, 2020, 21:05 (13 dagar sedan)

För 30 år sedan, då jag tjänstgjorde vd Malmö Marina Bevakningsområde (BoMö) och i dess stab som var placerad i Öresundshuset på näst översta våningen, upptäckte jag en dag när jag kom in i lunchrummet att det stod en rad personvagnar på bangården vid Nordö färjan. Nyfiken som jag var gick jag ner och tittade närmre på vad det kunde vara för bruna vagnar som stod där nere. Av en händelse hade jag min kamera med mig och denna var laddad med svart/vit film och inte dia-film. Det blev ett stort antal bilder av vagnarna och avslutningsvis ett antal uppifrån fönstret i lunchrummet. Då tyckte jag egentligen att det bara (?) var ett antal personvagnar men idag är det intressant att studera bilderna, inte minst takutrustningen på RB-vagnarna.

Det var sju vagnar som stod på bangården. Fem av dessa var fd Co8cs vagnar ombyggda till RB2, den sjätte var B15B 3845 och så en BF-vagn som jag inte kan identifiera. Fotona togs 1990-02-08 och en eller flera publicerades senare i tidningen TÅG.

Historien om dessa vagnar är intressant. De såldes för skrotning i Tyskland, därav anledningen att de stod på Nordö bangården men eftersom det var "asbetsvagnar" returnerades de till Sverige och skrotades i Landskrona. Jag vill minnas att bilderna togs inför utskeppningen men jag kan ha fel.

Jag vill få det till att det var RB2 3387, RB2 3465, RB2 3474, RB2 3848, RB2 3850, B15B 3845 och så en oidentifierad BFo vagn.

[image]

Ola Ahlström
Malmö


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum