Godståg från Lidingö (Järnväg allmänt)

av LHL @, Täby, fredag, juli 31, 2020, 08:44 (280 dagar sedan)

Jag har publicerat bilderna nedan på andra sociala medier än detta, men kan ju, för dem som inte åtnjuter Facebook, lägga in dessa bilder även här. De två första bilderna är från december 1970, den sista från oktober samma år. På den sista bilden pågår växling utmed Norra Hamnvägen, där godsvagnarna utväxlades med SJ.

Så här lyder den text jag skrev i Facebook:

"Det är i slutet av december 1970. I området kring Ropsten i Stockholm råder en speciell stämning. Den här dagen är det mulet och grått och en snål vind blåser genom Lidingöbrons stora båge. Det doftar av stadsgas och koldamm och även om solen hade varit framme hade området känts färglöst och trist, åtminstone för den som inte kan eller vill uppskatta en sådan miljö.

Ett muller hörs utifrån bron. Godståget har svängt ut från Lidingö och bilarna skapar snabbt en liten kö bakom eftersom de inte kan köra om."

När godståget så småningom kommit över till fastlandssidan viker det av åt vänster, ned mot bränslecisternerna. När loket når växeln måste lokföraren dra ned strömavtagaren eftersom det inte finns kontaktledning på spåren i Värtan. Loket går då på batterierna.

[image]

[image]

[image]


Hela tråden:

 

powered by my little forum