SWB Co6 191 till JVM (Järnvägsmuseet informerar)

av Mattias Jansson @, onsdag, augusti 05, 2020, 20:19 (691 dagar sedan) @ Jan Frelin

I samband med övertagandet av X5 221 har även att annat fordon kommit till JVM i Gävle, och det är personvagnen SWB Co6 191, senare B14 3679. Denna vagn är den som SWB byggde på egen verkstad i Tillberga som den s.k. "skandalvagnen" eftersom den blev dyr.

Vi tycker det är väldigt kul att vagnen nu kommit till JVM. Syftet är att den på sikt ska ingå i 3-klasståget som just SWB-vagn. Den har en udda, trevlig, ljus och öppen inredning, och dessutom är ångvärmen till stora delar kvar. Vagnen känns komplett och absolut möjlig att göra iordning. Sedan handlar det ju i vanlig ordning om pengar, tid, folk och prioriteringar. Så när det blir en renovering...det lär vi återkomma till. Men det känns bra att vi hittat en 3-klassvagn till för trafiktåget, vi har ofta varit en kort har vi känt. Så förutom klassiska "standard" SJ-vagnar så har vi nu både en fd OKB-vagn med tysk tillverkare (ABo6c 2971) och en SWB-vagn byggd på egen verkstad.

Jag har med stor behållning scrollat igenom en hel del om denna vagn i detta forum, men sitter någon på mer historier eller bilder kring vagnen så är det varmt välkommet!

Återkommer även om denna vagn när jag tagit lite bilder i Gävle om några veckor.

Ett tack till SKÅJ som dels bevarat vagnen, och dels skänkt den till JVM!

Med vänlig hälsning Henrik R, JVM


När togs vagnen ur trafik?

Slopad 1985 är den uppgift jag har, vet ej om den såldes till SKÅJ redan i den vevan.


Hela tråden:

 

powered by my little forum