S.k självmordsdörrar på stålvagnar? (Fordon: vagnar)

av Lennart Petersen, Thursday, August 06, 2020, 02:07 (1331 dagar sedan) @ Sune Nylén

Uttrycket kan mycket väl hänga samman med den våg utav oförklarliga fall från vagnar, som kring 1950 inträffade vid SJ. Det var passagerare som på ett oförklarligt sätt omkom genom fall nattetid genom en öppnad dörr. Man misstänkte att någon galning knuffade
ut folk som besökt toaletten nattetid, eller att trötta personer skulle tagit fel på dörr, vilket jag håller för mindre troligt. Det resulterade i alla fall i att SJ lät montera en elektrisk spärr som vid, fem kilometers hastighet tror jag, låste dörrlåset elektriskt. Eller kanske med en sprint låste dörren.

Dom här händelserna inträffade i trakten Alvesta-Vislanda och en hypotes var att halvvägs i natten var det lagom för många att gå upp och kissa varvid man tagit fel dörr. En annan hypotes var mord och det blev väl aldrig riktigt klarlagt vad som fanns bakom. Inget sådant ver,ar ha hänt på andra nattågssträckor och det fanns många sådana. När 60-talsvagnarna beställdes så hamnade toadörren mot korridoren och inte i vestibulen. Och så kom alltså elektriska dörrlås som låste-låste upp vid en given hastighet och det hördes då ett klick. Innan alla fått sådan låsning så markerades sådan dörr med en vit prick .


Hela tråden: