Personolycka 1960 (Järnväg allmänt)

av Hans Broman, Wednesday, August 12, 2020, 17:04 (1325 dagar sedan) @ Carl-Johan

Vi har till SJK fått en förfrågan, som jag hoppas vi kan förmedla ett svar på till frågeställaren.

Frågeställarens farbror Hans Jönsson, född 1934, arbetade hos SJ. Under 1950 talet arbetade han på järnvägsstationen i Osby och Hästveda. År 1959 gifte han sig med en kvinna från Förslöv och de bosatte sig i Osby. Samma år föddes deras son. Tidigt på morgonen den 18 mars 1960 förolyckades han då han skulle koppla ihop ett par järnvägsvagnar till ett godståg. Tydligen var det en eller flera järnvägsvagnar som kom i retur och som skulle kopplas ihop med ett större antal vagnar. Det var stor uppståndelse i Osby efter det som inträffade och lokaltidningen i Osby "Norra Skåne" hade stora rubriker om händelsen.

Ganska nyligen hittades ett par dagböcker som Hans Jönsson skrivit. Den 18 maj 1960 finns endast en notering som lyder: NTO66NSK1054.

Vad betyder dessa bokstäver/siffror? Är det möjligen ett godstågnummer? All information är av intresse.

66 och 1054 var inga godstågsnumner. Personförande tåg med de numren berörde inte Osby.

Motfrågor till den ursprunglige frågeställaren: Finns i dagboken liknande kryptiska noteringar för andra dagar före olyckan? Ser den här noteringen ut att vara skriven av samma hand som de andra? Blyerts eller bläck? Jag funderar på om han kanske gjorde kryptiska blyertsanteckningar i förväg om vad som skulle göras en viss dag, och sedan när dagen var slut suddade ut "koden" och gjorde en riktig dagboksanteckning, något som han den dagen tragiskt nog inte fick tillfälle till. Kan det vara på det sättet?


Hela tråden: