Andra godståg.....Västervik (Järnväg allmänt)

av Herbert Paalberg, Thursday, August 13, 2020, 15:36 (1344 dagar sedan) @ Kjell Aghult

Vad jag noterat ur grafer indrogs fjärrgodstågen på Norsholm fr o m 1957 års tidtabell.
De hette då 5442-5441 och vände i Nh. Det var samma år som Tp-lok insattes. Började breddningen förberedas hela sju år före invigningen? Fjärrgodstågen på Hultsfred hade 1957 hunnit gå något år.

Breddningen av str. Vk-Åvg ingick i ett avtal när NVHJ förstatligades 1949 där egentligen både södra och norra linjerna skulle ingå i breddningsförslaget men det slutade med att bara norra delen skulle innefattas och Staten skulle kompensera den uteblivna breddningen på södra med en viss summa pengar till den s.k Järnvägsfonden.
Arbetena med breddningen var ett s.k arbetsmarknadsprojekt och gick en aning långsamt. Det var därför det tog lång tid innan invigningen av normalspåret ägde rum i dec. 1964. B.la skulle tunneln vid Storsjö bortsprängas och en hel del linjerätningar fick göras samt en ny tunnel byggas söder om Gamleby där den gamla linjen från 1879 följde strandkanten och man ville ej kosta på några
summor på en linje som strax skulle nedläggas. Den södra linjen mot Hf däremot fick grövre räls under början på 1950-talet varför valet att flytta den tunga godstrafiken till den delen inte är svår att förstå.
Palle i Vika.


Hela tråden: