hur ro i olja!? (Byggnad)

av Anders Ö,,,/NJM, Sunday, February 15, 2009, 00:30 (5542 dagar sedan) @ Micke Carlsson.

Det beror på oljan det, vissa prodelukter har en densitet tyngre än vatten! Men OK, båten går säkert djupt i de flesta sorter... Nynäshamn har en bergrumskapacitet på 700.000 m3, men långt under hälften används idag.

Den bekanta bilden på roddturer i bergrum kan ju tänkas företas på grundvatten, miljön om rummet innehåller olja är ju en smula inert, för att uttrycka saken försiktigt.

ja int vet ja vad det var på bilden, det kan möe väl vart grunnvatten men bildtexten sa nått om inspektion av beredskapsförråd i Nynäshamn om minnet inte sviktar.....

Betydligt mer spännande är oljeindränkt blekjord för den som vill sätta sina snöskor på prov. Det gamla sättet att avsvavla olja innebar att blanda den med matjord, och medelst ångdriven kolvpump trycka geggan genom en fångsil så man kramade ur oljan igen. Restprodukten, svavelbemängd jord, lades i en deponi. Med åren tyckte svavlet att det kunde bli svavelsyra istället. En mycket annorlunda plats. Gummistövlar, cyklar, enstaka bilar och pistmaskiner(!) påstås förekomma - i löst form -ute på detta brunsvarta havs jordiga böljor.
Enskilda experiment med för ändamålet utvald cykel bekräftade farhågorna, men tålamod i storleksordningen två solvarv krävdes för tydligt mätbara resultat. Pistmaskinens undergång krävde dock ej mer än ett halvt månvarv.

Ä dä "bassängerna" norr om cicternerna? sas att man inte fick gå där den korta period jag va på oljan....


I Nynäshamns fall fick man hurusom så mycket sprängsten över (0,7 miljoner kubikmeter, förstås ;-) ) att man undrade vad man skulle med det till. Det höll på att bli atomkraftanlägget, som senare istället hamnade i Studsvik. Det senaste budet är Norvikshamnen, Värtans eftr. Mest spännande, atomkraft till trots, torde vara växtforskningsinstitutet i dessa trakter där man försökte komma på ett sätt att frysa potatis (eller snarare, tina upp den igen). I brist på sådana lyckade resultat förutom möjligen beträffande pommes frites revolutionerade man i vart fall banantransporterna. Hur många tänker på vilket arbete det ligger bakom att fastställa den ideala banantransporttemperaturen till 14,7 grader?

Kom inte Norvik till efter ursprängningen? Eller gjordes den under många år?
Om växtforskningsinstitutet finns många frågetecken...rykten gick om giftiga plantor å barnaätande monsterplantor...
För att inte tala om radioforskningsanstalten längre ut... där försegick skummiteter minsann men av allt detta är kanppt spåren kvar...jag minns ingen verksamhet hos växtforskningen å radioanstalten var mest tillbommad...

För den som till äventyrs fick fatt i en roddbåt i dessa trakter fick på 80-talet akta sig så man inte satte åran i ett minerat grodmansnät när man åkte genom oljehamnen mellan terra firma och Brunnsviksholme. En fantastisk holme för övrigt, bebodd av en enorm, pälslös och ganska så sjavig hund antagligen avslängd från någon oceantanker. Mycket skygg. Inte så kry, som det såg ut.

Jag undviker medvetet att berätta om den gången pojkarna blåste upp en 2000-kubikstank till en rund boll så att den höll på att rulla i sjön, detta är trots allt inte ett oljeforum. ;-) Allvarligt talat, finns det inget forum för "urban/industrial legends" ? Varför inte dådå?

Men va dan denan tystnadsplikt? nog gick väl spåren nära Globen 1 så att risken funnos att dessa arma tankvagnar skola kommit te skada??
Berätta broder berätta....


Hela tråden: