hur ro i olja!? (Byggnad)

av Anders Ö,,,/NJM, Sunday, February 15, 2009, 01:31 (5521 dagar sedan) @ Micke Carlsson.

ja int vet ja vad det var på bilden, det kan möe väl vart grunnvatten men bildtexten sa nått om inspektion av beredskapsförråd i Nynäshamn om minnet inte sviktar.....


Kan vara frågan om en liten titt när det var nytt. Det bara slog mig att den oljan förvaras i 50-gradig temp, 70-80 när den pumpas upp, och vore det bensin istället så var det nog inte bra för lungorna...

Jo eller så var det på grundvattnet men reportern visste som vanligt bäst ;o>)

Ä dä "bassängerna" norr om cicternerna? sas att man inte fick gå där den korta period jag va på oljan....


Jo det är säkert samma. En mytisk plats.

Mjo man ser väl rester av ett fortfarande på satellit bilderna.....


De som började på 60-talet berättade att det var dit decauvillejärnvägen gick. Var 4:e timme hade de fått ihop en tippvagn blekjord. Hela dagen satt en fabror på en stol ute vid randen till blekjordsfältet och väntade på den där tippvagnen. När den kom tömdes den bredvid hans stol, och så tog han en lindragen släpskopa och strök ut smeten med. Sedan satt han och väntade 4 timmar på nästa vagn...

Så kom vi på spåret igen då ;o)) Har du kläm på hur rallbanan gick? å hur länge den fanns kvar? o om det var handkraft? Jag har bara hört rykten..

Kom inte Norvik till efter ursprängningen? Eller gjordes den under många år?


Det går ju en väg från bommen till Norvik in till höger mot raffinaderiet. Kraftigt doserad kurva. Det är för dumprarna som körde ut all sten den vägen.
I flourdivätesulfid-fabriken (eller vad det var) hittade vi under en raid några gamla prospekt på och tidningsurklipp om en atomkraftanläggning som skulle ligga där i Norvik.

Åhaja.. man var ju aldrig där å sprang som knatte så man börjad ekanske tidigt. Minns däreomt att man fyllde ut en del norr om syraängarna när man var där på studiebesök på 70-talet...mycket grå sprängsten var det iaf..
men kärnkraftverk där har jag faktiskt aldrig hört om, var det på60-talet ?
NEXkombinatet var väl den anledning jag hörde till utfyllnaden men det var ju på 80-talet.

Om växtforskningsinstitutet finns många frågetecken...rykten gick om giftiga plantor å barnaätande monsterplantor...
För att inte tala om radioforskningsanstalten längre ut... där försegick skummiteter minsann men av allt detta är kanppt spåren kvar...jag minns ingen verksamhet hos växtforskningen å radioanstalten var mest tillbommad...


Udda ställen, helt klart. Radioforskningen visste jag inte ens om... :O
Aktiv radio, kanske?

Långvåg tror jag, 3 fetmaster med linor emellan som jag minns dem, kanske U-båts radio?

Växtforskningen gjorde väl att Johnson blev bra på långfrakt av livsmedel, de var väl faktiskt först med vissa saker på de området. Men det var verkligen en plats man fick kalla kårar av även i renaste dagsljus. Det fanns en "ond" aura där... En Tjernobyl-DDR-koncentrationslägerstämning. Vad var alla de där 1½ meter höga burarna i tegel och betong till för egentligen??? Potatis? Vem bygger en potatislår stadig nog för en direktträff?

Japp en bra liknelse..rugg var ordet, bastant 4-kantig tegelbyggnad med svarta fönster, vad månde hänt där? Nu ser jag inga rester på satellitfotot.

Men va dan denan tystnadsplikt? nog gick väl spåren nära Globen 1 så att risken funnos att dessa arma tankvagnar skola kommit te skada??
Berätta broder berätta....


Tja, den kunde ju rullat ditåt också... :-P Kondensvatten samlas alltid i en tom cistern. Om man då pumpar in något som är 250 grader varmt så får man ta det lite vackert. Men om kondensen samlas i en ficka under en stel kaka så får man en överraskning istället. Efter att ha fått in ca 5-10 m3 för att ljumma på tanken så öppnades en sådan ficka å de blidde snabbt en väldig massa ånga istället. En cistern är inget tryckkärl. Taket ska då brista vid tankväggen och övertrycket pysa ut, om inte svanhalsar och andra krökar räcker till för att evakuera. Taket har inte så mycket med bärande konstruktionen att göra. Men tjock soppa bildar koks av röken, och den råkade hålla ihop takplåten... Då var det cisternbotten som reste sig istället... innan den sprack. Burken reste sig drygt 1 meter upp, och när golvet sprack föll den hårt ned och åt sidan en halvmeter. Tjosan!

Sen var det ju den gången de bytte tankbotten på en 5000-kubikare uppe i "berget", det var vinter, de beställde "vanlig vägsand" att lägga under botten, och vanlig vägsand vid den årstiden är saltblandad...kom man på ett drygt halvår senare när man undrade varför en alldeles ny tankbotten läckte mer än den gamla man nyss bytt ut! Entreprenören fick en del ovett!

:-D Tjo vad det var livat förr :-P


Hela tråden: