föreningar... (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Lennart Petersen, Monday, September 07, 2020, 17:29 (1299 dagar sedan) @ Granis

Mja.. Jag har ju sen länge funderat på Den Östtyska Lösningen: Där Staten och Kulturdepartementet bestämmer över och (mer eller mindre i varje fall) driver museibanorna. Typ ”Vadstena är en bra plats, fin miljö och gott om turister”, medan ”Jädraås, näää… in the middle of nowhere” (framförallt medan industrilämningarna där, smedjan o dyl, förföll).

Nu är det inte och har aldrig varit så i Sverige (heller). Ingen kan peka med hela handen, typ. ”Folkrörelser” med stora hjärtan och (ibland för) stora ambitioner styr. Vilket gör att det omöjliga kan bli möjligt, medan det till synes möjliga ibland blir omöjligt. Men det är på det hela nåt vi ska vara tacksamma för, tycker och tror jag. Även om det kan vara frustrerande ibland för somliga i somliga trakter och med somliga ”specialintressen”. Öland och 1067-banor t ex.


/ L G ;-)

I Danmark är det faktiskt så att DJK, Dansk Jernbaneklub , är överordnad paraplyorganisation över ett antal museibanor och museisamlingar. Men dom är rätt självständiga med egen styrelse och egen oberoende ekonomi. Men representanter för banorna sitter i DJK styrelse.
I Sverige var det ju SJK som startade och drev ÖSLJ vid Lina bruk men ganska snart knoppades ÖSLJ av som en självständig organisation.


Hela tråden: