Järnvägsmuseum fordon (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Micke Carlsson @, torsdag, september 17, 2020, 09:50 (34 dagar sedan) @ Anders Sandgren

Det är inte säkert att föreningens urval i sin samling har relevans för Järnvägsmuseums uppdrag. Att Järnvägsmuseum ska stå som garant för fortlevnaden av det arbete en förening har påbörjat är nog inte inom ramen för vad Järnvägsmuseum ska göra.

Återigen: Järnvägsmuseum är samhällets val och gör samhällets urval av vad samhället anser "nödvändigt" att bevara.

Föreningar är privata initiativ med samma bevarandetanke men utan samma samhällsstatus, deras arbete lever så länge dessa organisationer lever.

Ja, Järnvägsmuseum kan visa intresse för sådana privata egendomar när föreningar inte längre kan förvalta dem, om egendomen ifråga har ett "samhällsintresse".

Jag tycker det var helt rätt att Järnvägsmuseum gick in och tog X5 under armarna när det inte längre var hållbart för ägaren. Låt oss hoppas att X5 anses ha ett sådant värde att den fortsatt undgår skrotning.

Att Järnvägsmuseum skulle gå in och hjälpa en döende förening att ta hand om långa rader av O-vagnar med jätteintressanta nummer är en utopi. Samhället har och bör ha högre krav än en skojig proveniens. Det är där föreningarna kan utgöra ett för intressenterna viktigt komplement, men Järnvägsmuseum kan inte antas ha möjlighet att också förvalta komplementet till sig självt.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum