Resa Hässleholm - Milano 1986 (Järnväg allmänt)

av Anders Svensson, Thursday, October 22, 2020, 19:45 (1254 dagar sedan)

JHRF har fått ett mejl med rubricerade fråga där jag själv kan ha en hum om första delen (till Köpenhamn via Helsingborg-Helsingör...) men mer osäker på resten men har gott hopp om att forumexpertisen har koll och kan svara:

"Jag heter Martin Olczak och är barnboksförfattare. Jag har skrivit ett 30-tal barnböcker och håller nu på med en omfattande kapitelbok där tågresor spelar en väsentlig roll. Boken utspelar sig 1986 och jag vill förstås att allt i möjligaste mån ska vara autentiskt och korrekt. Jag har försökt bedriva en del egen research på nätet, men det är knepigt för en lekman att hitta rätt information. Jag tänkte därför vända mig till er. Om ni skulle vilja hjälpa mig eller komma med tips vore jag väldigt tacksam. Boken handlar om en person som reser genom Sverige och Europa 1986, och de saker jag är ute efter är dessa: 

1: Hur åkte man tåg från Hässleholm till Köpenhamn 1986? Alltså långt innan Öresundsbron. Gick det tågfärjor? Var det Helsingborg-Helsingör (och sen vidare till Köpenhamn) som gällde? Eller kunde man åka via Malmö? Och hur fungerade tågfärjorna och dessa tåg? Satt man hela tiden på tåget och klev av först när man anlände till Köpenhamn? All info är intressant.  

2: Hur tog man sig med tåg från Köpenhamn till Zürich 1986?  

3: Hur tog man sig med tåg från Zürich till Milano 1986? Dessa två avslutande etapper är inte skrivna i sten. De kan i princip gå mellan andra städer. Säg München och Turin. Det viktiga är att huvudpersonen ska ta sig från Köpenhamn via ett byte i Centraleuropa och sedan vidare mot norra Italien via Alperna. Att rutten går genom Alperna är nödvändigt, och jag har förstått att det finns / fanns ett par sådan tåg."

Svara här i forumet eller till undertecknads mejllänk. //Anders, JHRF


Hela tråden: