När kom huvudljussignal med försignalblink? (Järnväg allmänt)

av Gunnar Ekeving, Thursday, October 22, 2020, 21:41 (1253 dagar sedan) @ Stefan Isaksson

Arrangemanget befanns olämpligt och ändrades till att utfartsignalvingen försignalerade utfartssignalen som tydligtvis uppsatts.
I texten nämns att det var det vanliga arrangemanget, vilket tyder på att infartssignaler med försignalvinge satts upp på andra platser redan före 1920. I alla händelser omnämns sådana semaforer som någorlunda vanliga på stationer med genomfartståg. Det är alltså frågan om semaforer, och försignalvingen beskrivs med spetsig ända. Nattsignalerna var de man kunde vänta: vit och grön blink.

Genomfartsvingar och försignalvingar var nog trots allt ganska ovanliga, men utöver Stockholm - Saltskog sattes [link=https://www.ekeving.se/si/mek/tv-vinge_gmfsi.html]en genomfartsvinge upp i Luleå.[/link] Dock oklart om den togs i bruk. Att försignalvingar skulle ha funnits på andra sträckor har jag aldrig sett på ritningar eller andra dokument i SJ-arkivet, därför tror jag inte det var vanligt. Och ganska snart kom ju den av Ulf P beskrivna "försignal anbragt å huvudljussignal" - intagen i säo 1934 men enligt SJ 75-årsskrift alltså i bruk på sina håll 1931 eller tidigare.


Hela tråden: