"Trafikplats" och "driftplats" i TTJ (Signaler/säkerhet)

av Ulf Pålsson, Monday, November 02, 2020, 22:34 (1270 dagar sedan) @ Ulf Pålsson

Dagens trafikplatsbegrepp på? Har det tillkommit senare? Det som tycks vara en samlingsbenämning för stationer, hållplatser, linjeplatser, hållställen, bangårdsområden och vissa andra platser?


I säo används trafikplats sedan 1973, då termen ersatte driftplats.

Förklaringar av trafikplats:
1973-1994: "gemensam benämning på station, lastplats och hållplats".
1994- : "gemensam benämning för station, linjeplats, hållplats och hållställe".

Termen driftplats användes i säo från 1924 till 1973. Förklaringar:
1924-1934: "gemensam beteckning för station, blockpost, lastplats, hållplats och signalplats".
1934-1959: "gemensam beteckning för station, blockpost (även automatisk), lastplats, hållplats och signalplats".
1948-1959, vid SJ:s smalspåriga bandelar: "gemensam beteckning för station, tågplats. lastplats, hållplats och signalplats".
1959-1973: "gemensam benämning på station, lastplats och hållplats".

Förr skilde man mellan drift (tekniska frågor) och trafik (komersiella frågor). (Den tyska järnvägen upprätthåller fortfarande denna skillnad: drift = Betrieb och trafik = Verkehr.) I slutet av 1960-talet tyckte kanske någon att det här med järnvägsdrift lät gammalmodigt. 1971 (var det väl?) bytte SJ:s driftavdelning namn till trafikavdelningen, och det var väl den förändringen som också gav avtryck i 1973 års säo.

Alltså: När trafikplats användes före 1973, var det fråga om någon administrativ term med avseende på platsens bemanning, ekonomiska betydelse etc.
/up

Nu när Göran Kannerby ändå har valt att hösten 2020 lyfta upp denna tråd från 2008, är det väl lika bra att komplettera med följande "nya" information, eftersom 2008 års inlägg är överspelat.

I dagens trafikregler (TTJ) för det stora normalspåriga järnvägsnätet används trafikplats med följande förklaring: gemensam term för driftplats, driftplatsdel, linjeplats, hållplats och hållställe. Varje trafikplats har ett fastställt namn som anges i linjeboken.

Driftplats har alltså "återuppstått" och utgör nu en delmängd av 'trafikplats'. 'Driftplats' ersatte 'station' 2009 och förklaras så här: ett från linjen avgränsat område av banan som kan övervakas av tågklarerare mer detaljerat än vad som krävs för linjen.

En driftplatsdel förklaras så här: avgränsad del av en driftplats. Uppdelningen av en driftplats i driftplatsdelar förekommer i regel bara där det finns trafiktekniska behov av att dela upp driftplatsen i flera namngivna delar.
/up


Hela tråden: