Mars lights. Marker lights (Fordon: lok)

av Leif B, Wednesday, November 18, 2020, 09:54 (1249 dagar sedan) @ A.Svenson

Hej!

De små ”strålkastarna” över nummerskylten är väl markeringsljus? Grönt lys på extratåg och vitt om tåget är uppdelat i flera sektioner (närmast är väl följetåg i Sverige). Om det var vitt ljus på alla sektioner utom den sista eller det att på den sista minns jag inte. På ånglok satt dessa ljus mitt på utkanten av sotskåpsluckan och i dagsljus fördes motsvarande flaggor.

Hlsn.
Anders S

Tvärtom! Vitt ljus i ”marker lights” för extratåg (vita flaggor dagtid).
Grönt sken = ”second section follows”, d v s ”ännu en sektion av tåget följer”. Det kan komma flera sektioner av samma tåg, men det sista visar varken vita eller gröna sken i ”markers”.

I kombination med vita sken visar extratåg loknumret och benäms t ex ”Extra 999 West” om loket har nummer 999 och extratåget går västerut.

Ordinarietåg (även ev extra sektioner) visar tågnumret istället för loknumret.

Sista vagnen visar vitt resp grönt sken framåt på samma sätt som loket. Om det däremot är ett ordinarietåg (resp sista sektionen av flera sektioner) så visas rött sken framåt.

Bakåt från sista vagnen är jag lite osäker men jag tror det var rött från ordinarie tåg (sista sektioen) och även extratåg. Däremot grönt sken bakåt från de ev övriga sektioner.

Dessa marker lights var livsviktiga eftersom det inte fanns någon tågklarerare som ansvarade för att linjen var fri till nästa station, utan det låg helt på tågpersonalen.


Hela tråden: