Nödkommandon på tyska ställverk (Signaler/säkerhet)

av Göran Kannerby, Wednesday, November 18, 2020, 16:54 (1226 dagar sedan) @ Anders_W

I den tysktalande delen av världen har man traditionellt ett stort antal nödfallsmanövrar på ställverkspanelerna. De brukar inte vara låsta eller plomberade, och inte heller kräva att två personer samverkar; istället är varje nödmanöverknapp kopplad till ett plomberat räkneverk och regelverket stadgar att tkl/ställverksvakt efter varje nyttjande av en sådan knapp skall skriva rapport på det (vanligen en post i en loggbok), så att man kan konstatera vem som gjorde vad, när och varför. Tanken är att det administrativa förfarandet skall ha en psykologisk inverkan, så att tkl inte använder knapparna i onödan. (De plomberade räkneverken är till för att man inte skall kunna smita undan dokumentationsskyldigheten.)
Litet om detta finns i den här tråden från 2012.

På ritningen av panelen från Hälleforsnäs finns flera sådana knappar i överkanten. Man kan se räkneverken som rader av fyrkanter "⎕⎕⎕⎕⎕" intill resp. knapp.
I nedre vänstra hörnet finns dock en plomberad tryckknapp, och om mina ögon inte bedrar mig har den märktexten "Nödstopp". Detta förbryllar mig.

Vad jag förstår motsvarar denna knapp den i Sverige så vanliga "Alla signaler stopp". Varför skulle man vilja få tkl att tveka inför att använda denna - det kan ju vara skillnaden mellan liv och död att kunna stoppställa en signal i tid?

Den enda andra knapp som är plomberad är SHT (Signalhilfstaste), men den har också det typiskt tyska räkneverket.

Kan det vara för att syftet snarare primärt är att säkerställa rapport än att ge "psykologisk inverkan"?


Hela tråden: