J Lite om 48V och Klenspänning. [24V AGF] (Fordon: vagnar)

av Anders Sandgren, Monday, November 23, 2020, 14:08 (1249 dagar sedan) @ mrwhans

Svaret kan finnas i det av Ericsson tidigt uppfunna dokument och produktnumreringskoncept (beskrivningssätt) som döptes till ABC- (1940-tal) och Decimal-klassystemen (1950-tal). Kort historik nedan.

Alla produkter tilldelades en ABC klass, vilken kunde avläsas av alla hundra tusen Ericssöner med hjälp av en tolk som fanns allmänt tillgänglig.

Inte förvånande började en telefonväxels ABC kod med A (AKE, AXE och så vidare) X:ex i AXE betyder att växeln är programminnesstyrd.

Om man öppnar en 30 år gammal mobiltelefon av Ericssons fabrikat så har den ABC klass KRC följt av ett löpnummer i detta fall 114 1030 (en T28S ifall nån minns dem).

Ritningsunderlagen hade motsvarande smarta benämningssystem, decimalklassen, en sammanställningsritning hade prefix 15188-, ett kretsschema 1911-

Sålunda kunde sammanställningsritningen på översta monteringsnivån för just T28S heta
15188-KRC 114 1030 (med revisionsläge)

Den här systematiseringen genomfördes successivt alltefter som Ericsson erövrade världen, och ledde till stor effektivitet i hanteringen av artikelsortiment och dokumentarkiv och hjälpte Ericsson i sin standardisering och globalisering.

AXE var egentligen en bastard inom LME's ABC-system. Det var marknadsavdelningen namn på det nya växelsystemet där A kommer från att telefonsystem har A som första bokstav men X kommer från X-divisionen (som utvecklade systemet) och E står för elektronisk. Sedan har man gjort en del efterkonstruktioner inom ABC-systemet. Detta berättade en från centrala TA-avdelningen en gång när vi höll på att harmonisera Datasaab's ITT-baserade artikelnummersystem till LME's. En utmaning i sig...
För övrigt användes fyra bokstäver för dotterbolag där televerket fick A, t.ex ROFA123456 för ett kretskort. Teknikadministrativt ett dotterbolag till LME alltså.


Hela tråden: