JVM har fått sin dispens för operatör ångpanna (Järnvägsmuseet informerar)

av HP, Monday, November 30, 2020, 16:07 (1236 dagar sedan)

Hej!
Som känt är för er som pysslar med ånglok, så har Arbetsmiljöverket en AFS som heter 2017:3 som behandlar tryckkärl. Den föreskriver bland annat att för att övervaka en ångpanna ska minst en person som deltar vara certifierad ångpanneoperatör från och med imorgon.

Problemet är att AFS:en handlar om moderna industriångpannor, och tar inte höjd för till exempel ånglokspannor.

JVM har sedan i våras haft en dialog med AV om detta och vi har ansökt om dispens från kravet på certifiering och vi anför att vi vill själva avgöra vad som krävs för att övervaka våra egna ångpannor. Vi har också tagit fram en egen utbildningsplan för detta och önskar utbilda i egen regi.

Idag kom dispensen, och den gäller ett år, och vi får då rätt till ovanstående, på de 24 ångpannor vi listat som är våra. Vi tycker det blev en bra lösning.

JVM kommer låta en person ur den fasta gruppen gå den "riktiga" certifieringen och sedan vara vår lärare. Utbildningsplanen "operatör ångpanna" kommer enbart handla om att ge kunskap för att klara kunskapsnivån, men på sikt kommer den bli en del av en helt ny grundutbildning som kommer heta "ånglok grund", som är det man ska ha vare sig man är stallkarl/kvinna, eldare eller förare.

Vi kommer nu i vinter utbilda vår fasta personal, sedan när Corona släpper, så tar vi tag i resten av de som finns kring våra ånglok.

Det finns inget krav att ALLA ombord på eller invid ett ånglok ska vara certifierade, det räcker med en person.

Kravet gäller all övervakning av ångpanna, även vid påeldning och stalltjänst. JVM har valt att tolka det hela att så länge det brinner i fyren så finns det krav på ständig övervakning. Ett lok som ställs av kan alltså svalna utan ständig tillsyn.

Det är inte heller så att MRO eller JHRF kan söka en "allmän" dispens, utan varje verksamhet måste söka för sina egna pannor och lista vilka pannor det gäller. JVM har valt att ange pannans tillverkare, tillverkningsnummer och tillverkningsår, för att identifiera pannorna.

Om företrädare för förening med ånglok önskar se vår ansökan/dispens/ångpannelista/utbildningsplan, så kan man maila mig, så hoppas vi att vårt jobb kan vara till nytta för andra.

Med vänlig hälsning Henrik R, JVM


Hela tråden: