Museiföreningarna: Nya fordon under renovering? TJF (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Daniel Niklasson, Sunday, December 06, 2020, 20:12 (1230 dagar sedan) @ Ante Svensson II

Hos Tjustbygdens Järnvägsförening som bedriver trafiken på den smalspåriga järnvägen mellan Västervik och Hultsfred finns följande projekt på gång:

YBo5p 893 genomgår helrenovering och i förra veckan slutfördes plåtarbetena på korgen, Det är omfattande byten i fronter, takfot och under fönster. Hjulen har svarvats hos kollegorna i Skara och boggieramarna har spricklagats hos licensierad svetsfirma. Axlarna är hos exern verkstad för lagerrenovering. Målsättningen är att vagnen ska komma ut under sommaren 2021.

Lokomotorn Katrinefors 2 är i slutspurt och det är ”bara några lister kvar”. Som vanligt när något stått still länge, skruvats isär och ihop igen är det en hel del injustering och kontroller innan allt är klart, men det löper på bra och vi kommer definitivt att se loket ute och rulla nästa år.

Lokomotorn Z4p 261 är under ihopmontering efter att ha fått nyringade hjul monterade, nyrenoverad fram-back-växellåda och lite allmän kärlek. Planen är att loket ska vara klart till våren.

Ett sidoprojekt är en av våra NKlJ-finkor som fått allt trä utbytt och även vissa rostskadade delar i korgen utbytt. Finkan står tillbaka för 893 och utgör även förråd för stolsramar mm under tiden intedningsjobben på 893 pågår.

På ånglokssidan är axlarna till SÖJ 6, Np 3050, hos DB i Meiningen för diverse åtgärder. Vi inväntar vissa kontroller mm innan vi fattar beslut om hur vi ska gå vidare med axlarna.

Sen är det ju givetvis genomtröskandet av rälsbussar och släpvagnar innan nästa sommar. Förebyggande underhåll är givetvis inte lika spännande som nya projekt men ack så nödvändigt!

Det var lite från Västervik!

Daniel


Hela tråden: