Museiföreningarna: Nya fordon under renovering - JVM! (Järnvägs- och Museiföreningar)

av HP, Monday, December 07, 2020, 08:14 (1236 dagar sedan) @ Ante Svensson II

Något jag personligen tycker är kul är när helt nya fordon kommer ut ur verkstaden och sätts i trafik på museibanorna. Vilka fordon är under arbete och kan förväntas komma ut en dag? Vore kul med lite rapporter.

Hej, vilken trevlig tråd i allt Coronaeleände!

Järnvägsmuseet kan då bidra med dessa "nya" fordon:

I Ängelholm jobbar vännerna där med följande tre fordon, inget av dem har tidigare gått i museitrafik, mer än möjligen T21 77, som jag *tror* att OKBv endast hade för växling i Svartvik.

Ångloket C7 1774 som tidigare stod i Hultsfred, loket snyggas nu upp och kommer nog kunna ses under ånga under 2021.

Dieselloket T21 77 undergår omfattande översyn och motorrenovering, och jag vågar nog säga att det är den mest omfattande renoveringen av ett T-lok i museal tid, eller har jag fel? Lokets huvar är nu på blästring och målning.

Personvagnen C3c 1683 tuffar så sakteliga på. Arbeten pågår med underrede och broms, plattformsändar, och insida. Ångvärme ska byggas in, och inredning ska nytillverkas. Vagnen kommer komma ut från verkstad i 1930 års skick och bli en fin parhäst till CF4 3896.

I Gävle händer en del annat:

Ro2a 2702, arbete pågår på insidan, men utsidan börjar bli klar.

Co4 1275 har nu en korg som är separerad från underredet. Underredet har blästrats och ska nu ses över, men det har visat sig vara i mycket gott skick. Boggierna av modell 91 ska få en uppfräschning. Korgen innebär väldigt mycket jobb och även här gäller nytillverkning av inredning.

F7 3188 håller vännerna i Gävle på med, den får just nu sina postdörrar åter, och de har vi tagit från DFo33 3918, som skrotas. Vagnen kommer när den är klar bli följevagn till dagsturer för tåg med restaurangvagn.

MDR 203 3743 håller vännerna också på med, det är en av Hilding Carlsson byggd inspektionsdressin av orange 50-talsmodell.

Z43 450 har varit en långbänk, men nu gör det sista, och den är snart klar.

Förutom detta sker en hel del annat med våra fordon, men det kommer i en egen tråd som heter "JVM verkstadsrapport".

Med vänlig hälsning Henrik Reuterdahl, JVM


Hela tråden: