Dubbelväxel eller trevägsväxel ? (Bana)

av daniel, Tuesday, December 08, 2020, 07:34 (1233 dagar sedan) @ Göran Kannerby

"Kryssväxel" är väl oftast ett förskräckligt ord för det som borde kallas "växelkryss". Dvs fyra växlar med en spårkorsning, anordnade på ett sådant sätt att man med växlarna i rätt lägen kan köra på två "parallella" vägar samtidigt, vilket man inte kan i en korsningsväxel.

För övrigt kan ju en eller flera av växlarna i ett växelkryss i sin tur utgöras av korsningsväxlar.


Håller med! Det är ju inte en växel utan fyra stycken. Vad är historiken bakom kryssväxel? Jag har inget minne av ordet förrän de allra senaste åren.

Edit: Hittade den i str 330 från 1961

Det heter kryssväxel redan i banläran från 1915. Kryssväxeln är en konstruktion eftersom växlarna och spårkorset överlappar varandra om spåravståndet är litet (en standard kryssväxel har spåravståndet 4,5 meter). Men om man ökar spåravståndet så att växlarna och spårkorset inte längre överlappar, som krysset norr om plattformen i Solna eller det söder om plattformen i Katrineholm, då är det inte längre en kryssväxel.

Även växelförbindelser med två enkelväxlar kräver särskild hänsyn när spåravståndet är litet, särskilda ritningar (ganska många varianter) finns för spåravstånd upp till 6 m.


Hela tråden: