Banvaktsstugan i Holm övertagen + OT om signalstav från Eksjö (Byggnad)

av Peter Sjöquist, Sunday, February 22, 2009, 20:51 (5536 dagar sedan)

I fredags var det dags för Smalspåret i Hultsfred AB att fullfölja förvärvet att banvaktsstuga 356 Holm (VÅHJ nr 10) vid km 105+600 (ca) strax norr om Triabo. Efter sedvanlig pappersexcercis med mäklaren gick SH:s stugfogde samt säljaren - den gamle banvaktens dotter - och medföljande familjemedlemmar till Virserums stn för fika medan undertecknad fick kvarbli på banken för påskrift av de sista finasiella arrangemangen. Därefter åkte vi samlat ner till stugan. Ulla, som sålde stugan, föddes i densamma den 6 december 1936 och flyttade som ung till Västergötland. Hon var glad att som hon sa "få komma hem till Holm igen" och att stugan kommer i järnvägsvännernas vård. SH har köpt huset med lösöre och avser bevara det med det rejäla äldre möblemang som finns.

Strax innan familjen åkte hemåt fick vi ta emot dels en pärm med gamla tdt del A och B från 1948 och 1955 samt en ask med faderns - banbiträde 96 Ehn - vintermössplåt från VÅHJ-tiden.

[img]http://www.psj.nu/bilder/holm/bvholmsmossplat.jpg[/img]

I helgen har därefter en första städning gjorts. Huset är välhållet, liksom uthuset. Det finns också ett svårt åtgånget brygghus, som är tveksamt om det går att rädda, men skam den som inte försöker. Tomten - 2982 kvm - har delvis vuxit igen och en första gallring gjordes också. Några fönster i uthuset togs ned för omglasning. En lampkupa byttes också till en lite äldre modell (avd. detaljer...) efter att nedanstående bild togs.

[img]http://www.psj.nu/bilder/holm/lampanskabytas.jpg[/img]

Tanken är att fr.o.m. 2010 hyra ut huset till intresserade sommartid och att övrig tid ha det som förstärkningsboende vid arbetshelger/veckor m.m. 2009 kommer att ägnas åt att få i ordning på tomten och rödfärga huset m.m. Det kan nog bli en och annan uthyrningsvecka också för den som är intresserad. Dock finns f.n. bara 'sommarvatten' och utedass.

[img]http://www.psj.nu/bilder/holm/eldaskitenbara.jpg[/img]

I uthuset kommer en del äldre banverktyg och liknande att ställas ut. Det hann bli mörkt innan vi packade oss därifrån ikväll. Utöver några som räknas till "the usual suspects" dök det upp flera föreningsmedlemmar som normalt inte deltar så aktivt nu för tiden (jo kanske nu igen...). Över elden grillades det korv och de bofasta grannarna kom över för en trevlig pratstund.

[img]http://www.psj.nu/bilder/holm/snartgodnattochslutforidag.jpg[/img]

---- SÅ TILL OT-ÄMNET -----

För en tid sedan diskuterades signalstavens utformning här. Jag hittade då inte någon bild på den ur-signalstav vi fick ta hand om när tågx i Eksjö flyttades ut ur stationshuset för något år sedan. Passade således på att avfotografera densamma här på "järnvägsbyrån" i Virserum. Notera att skivan är instucken [i]genom [/i] pinnen och svarvade ränder m.m.

[img]http://www.psj.nu/bilder/holm/signalstavfrek.jpg[/img]

---- Välkommen också att besöka FSVV:s nya webbplats (på samma adress som förut) - www.smalsparet.nu!


Hela tråden: