Tåg fran Tyskland med Berlinerbarn 1963 (Arkiv/forskning/litteratur)

av Hans Broman, Sunday, December 13, 2020, 22:15 (1228 dagar sedan) @ petersp

Hej Hans,

tack så mycket für dina rechercher. Det var nog tåget från Jönköping jag hade tagit. Konstigt är bara, att jag skulle har bytt tåg igen i Nässjö, för i så fall kunde jag ju har startad direkt i Nässjö, där min Gästfamilj bodde.

I det gamla brev av min fostermor, hon skriver att tåget skulle går direkt från Jönköping C till Hamburg. Tiderna (15:13) stämmer dessutom exakt med vad hon skrev.

Tror du att du skulle kunna göra ett kopia av tidstabellen för mig? det vore jätteskönt att ha dessa gamla "bevis" till hand.

Tack så mycket i förhand från
Berlinerbarnen Peter

Jag sänder dig gärna kopior av sidor ur den svenska tidtabellen, men först skulle vi behöva klara ut om det är säkert att du åkte som jag trodde. Det blir många blad om man ska täcka in alla eventualiteter, och tyvärr har jag ingen utlandstidtabell för 1963.

Jag förstår att du har åkt tåg till och från Nässjö flera gånger under din uppväxt. Jag frågar ändå om du kan komma ihåg något mer om din första hemresa till Berlin. Var det många Berlinerbarn som åkte hem samtidigt med dig? Kan ni ha haft en egen vagn från Jönköping/Nässjö med en vuxen ledare? Eller satt du bland andra människor i en vanlig järnvägsvagn, och fanns det i så fall någon vuxen som kunde hjälpa dig till rätta när du kom fram till Malmö eller Hamburg? Kan det ha varit så att ni flög från Malmö (Bulltofta) till Hamburg, på motsvarande sätt som på uppvägen?

Ifall det fanns en extra vagn, reserverad för Berlinerbarn, Jönköping - Nässjö - Hamburg, så blev den avkopplad från tåg 7 i Hässleholm och sedan körd via Helsingborg till København H, dit den i så fall kom 21.58.


Hela tråden: