Hembudsrätt vid uppriven järnväg (Bana)

av Micke Carlsson, Monday, December 14, 2020, 17:37 (1227 dagar sedan) @ Göran Kannerby

Självklart kan man säga upp eller bryta ett avtal. Det är bara att bryta/säga upp det. Allt annat vore livegenskap och det "finns inte". Däremot kan motparten ha olika slags anspråk på den som säger upp avtalet, om uppsägningsförfarandet inte är reglerat genom uppsägningsklausulen. Den kan säga t ex att ömsesidig uppsägningstid är 3 månader. Om man då säger upp avtalet på dagen, så kan motparten hävda att den vill ha ekonomisk kompensation för de tre månader de skulle fått förvarning om.

Utan en sådan klausul och med ett avtal utan begränsad löptid, så kan motparten hävda att de vill ha ekonomisk kompensation t ex för all framtid, eller för den tid och kostnad det tar dem att ställa om i och med avtalsuppsägningen.

Allt detta kan man träta om och se hur det går. Men i båda fallen är avtalet att betrakta som avslutat. Alltså kan man säga upp vilket avtal som helst, frågan handlar "bara" om vilka eventuella konsekvenser det får.

Man kan också komma överens om att "äh vi lägger ner det här va?" och på så vis avsluta ett avtal i samförstånd. Trots att avtalet säger att vi ska jobba ihop för alltid.


Hela tråden: