Tåg fran Tyskland med Berlinerbarn 1963 (Arkiv/forskning/litteratur)

av Lennart Petersen, Monday, December 14, 2020, 22:20 (1222 dagar sedan) @ petersp

Hej Hans,

vad jag vet säkert (fran min fostermor's brev) är dagen av hemresan (10.06.1963) och tågnummret 1225 och tiden (15:13) och att den gick ifrån Jönköping.

Min fostermor berätta att tåget skullem går "direkt till Hamburg" och därifran skulle jag flyga hem till Berlin.

Jag är också nästan säkert att det måste har varit fler Berlinerbarn och vuxna ledare från Berlinerbarn-Hjälpen med oss på tåget. Jag antar, att dom hade samlat barn från hela Smålands Högland etc. i Jönköping. Därför har mina gästföräldrar nog kört mig upp till Jönköping och inte placerat mig på tåget i Nässjö.

Jag vet faktiskt inte om den var någon speciell vagn för Berlinerbarn men det kan nog hända. I så fall kan det också händer att resan gick via Hässleholm och Köpenhamn o.s.v.

Tyvärr minns jag ingeting om bakresan men jag minns från vägen upp till Nässjö (20.03.1963), att jag satt med några andra Berlinerbarn och jag tyckte det var jättetråkigt när dom hoppade av innan det var dags för mig. Jag tror (men det vet jag inte säkert) att vi stannade minst 4-5 gånger vid olika stationer på vägen från Malmö (?) till Nässjö.

Vi måste har varit en större grupp så det är mycket väl möjligt att Berlinerbarhjälpen har hyrt ett extra vagn. Jag har nu tillfälligt hittat någon information i riksarkivet.se att dom har en hel del information om alla dessa resor och också om gästfamailjer, hemma-familjer etc. Jar har registerad där och frågat efter kopier av dess information som man inte läsa online eller ladda ner.

Jag skall också försöka att kontaktera Karl-Arne och Helga Singmyr som ledde Berlinerbarnhjälpen över hela tiden och som fortfarande lever (i Varberg). De två är nu 92 och 91 år gammalt men jag skall skriva dom och tacka för chansen jag fick genom deras arbete.

Angående flyget och stämpeln i mitt barnpass som visa Bulltofta tull och därför tyder på att jag har flygit in på inresan via Malmö-Bulltofta, så jag får kolla upp om den där tullstationen kunde också vara ansvarig att kontrollera tåg som gick från Malmö som hade kommit in till Sverige via tågfärjan från Danmark. Min svensk fosterbror antar att dom hade samma stämpel som tullen vid Bulltofta flygplats.

Jag skall i alla fall lägga in vad jad får fram i nästa tiden.

Det fanns ju en nordisk passunion så vanligtvis var det ingen passkontroll vid inresa från Danmark, vilket gällde både tågfärjor och vanliga färjor. Ibland kunde det stå någon och fråga om man var svensk medborgare. Var man inte från Norden så kunde man väl få visa upp pass men jag tror knappast dom stämplade om man inte bad särskilt om detta. Tror inte dom hade samma stämpel som Bulltofta.
Tullen var dock något annat och dom kunde lite slumpmässigt välja ut folk i strömmen och be att få titta i baggaget.


Tack så mycket för all du och alla andra här i forumet har redan fått fram!

Många hälsningar
Peter


Hela tråden: