industrspår i avesta!? (Bana)

av O. Sundström, Monday, February 23, 2009, 13:50 (5540 dagar sedan) @ Per Wirback

Nu tar det sig, som ordbrännarn sa'! Kul att Sör Nävdenspåret dyker upp igen!

Spåren runt Månsbo nötte jag flitigt under åttiotalet. (Om jag får skryta (?) lite så undertecknade jag JMJ:s årsrapporter till VoV i egenskap
av banans "trafikföreståndare" som var en bisyssla för försäljningschefen vid Alby Klorat.)

Vid sjön Nävden nordväst om metropolen Månsbo drev Fosfatbolaget tillverkning av sprängämnet carlsonit några tiotal år från kanske 1915 fram till början av trettiotalet. Mellan byggnaderna för de olika fabrikationsstegen fanns en trallbana på vilken man sköt en tralla med lådor m. m. Utleverans av den färdiga produkten skedde sedan med häst och senare med bil, sannolikt till Månsbo.

I Fosfatbolagets historik finns en bild från tiden för första världskriget och på den syns två arbetare som skjuter en tralla framför sig. Jag har inte tillgång till bilden där jag befinner mig nu (är intagen på en uppfostringsanstalt för vanartiga sextioåringar, kallad arbete...) men om jag minns rätt är herrarna försedda med långa förkläden. Det mystiska med bilden är att det ser ut som om det ligger tre rälssträngar på marken. Dock, bilden är liten, återgivningen inte den bästa och minnet otillförlitligt!

För övrigt kom för kanske femton år sedan en bok om Sör Nävdefabriken, betitlad "Smällåv" som var den folkliga benämningen på sprängämnesfabriken. I den finns fler anekdoter om anläggningen, dock med en viss touche av genusperspektiv, enär undertiteln innehåller nå'nting om Krutkärringar.

Jag är den förste att beklaga att något mer upphetsande i fråga om spårbundna njutningsmedel icke förekommit i den fagra Månsboterrängen men vi får väl glädjas åt JMJ!

Olle Sundström


Hela tråden: