Lite om Göteborgaren (Fordon: allmänt)

av Mattias Jansson @, tisdag, december 29, 2020, 10:40 (109 dagar sedan) @ Sune Nylén

Namnet tillkom 1948 när Xoa5 sattes i trafik. GDG hade ju Expressen, och SJ ville inte vara sämre. En namnförslagstävling utlystes -i GP- vill jag minnas. Förslaget Göteborgaren vann med den motiveringen att den var så kvick.:-D . Det väckte ont blod i den s. k. Kungl. Huvudstaden. Så nedgående tåg blev då kallat Stockholmaren.:-( Vilket av dem som hade kortaste gångtiden kan jag inte svara på just nu. Kanske det skiljde på någon minut. Båda hade uppehåll i Skövde, som var militärt centrum.

Det där har vi utrett flera gånger tidigare. Det tåg som startade 1948 hette "Göteborgaren" i båda riktningar och hade några minuter olika gångtid i respektive riktning (sannolikt av något slags tidtabellstekniska skäl). Något nedåtgående tåg med namnet "Stockholmaren" fanns inte då. Det tåget kom 1954 eller 1955 när ett andra expresståg på sträckan startade, och då hade båda tågen samma gångtid, men den skilde sig alltså några minuter i väst- respektive östgång, dock inte olika för de olika namnparen. (Båda tågparen hade alltså varsitt namn i båda körriktningarna; det fanns aldrig något samband mellan namnet och i vilken riktning det för tillfället körde.)

Sedan ska man komma ihåg att det 1948 infördes fem expresståg: "Göteborgaren" Stockholm - Göteborg, "Värmlänningen" Stockholm - Hallsberg - Örebro - Karlstad, "Östergyllen" Stockholm - Mjölby, "Mälardalen" Stockholm - Västerås - Örebro och Skandiapilen Malmö - Göteborg - Oslo (och så hade vi som du nämner GDG-expressen Göteborg - Falun - Gävle sedan året innan).

Med tanke på att alla de fyra som gick till eller från Stockholm hade namn som anger vilken del av landet de betjänade så skulle det ha varit rätt konstigt om tåget till Göteborg hade varit helt annorlunda i det avseendet. Så den där uppgiften om att något namn skulle ha väckt ont blod i huvudstaden låter minst sagt sökt måste jag säga.

(Och i vanlig ordning: jag är inte född i Stockholm, har aldrig under mitt nu 51-åriga liv bott i den staden, och fastän vi ju inget kan veta om framtiden så pekar inget på att jag någonsin kommer att bo där. Samma sak gäller för övrigt Göteborg.)


Hela tråden:

 

powered by my little forum