Gamla induktorbaserade apparater (Arkiv/forskning/litteratur)

av Per Wirback, Wednesday, January 06, 2021, 17:42 (1200 dagar sedan) @ Per Wirback

SJ använde 75Hz för spårledningar med en sorts transduktoromformare från 50 Hz. Leta i järnvägsmuseums bibliotek.
Visartelegrafapparater och selektortelefoner är också induktorbaserade.


1944 års signalkommite beskriver i sin rapport,
"Det tekniska utförandet av Signalanläggningar, del 1, Spårledningsteknik", statiska frekvensomriktare för spårledningsmatning med 100 Hz vilket man menade borde bli standard vid SJ.

De statiska omriktarna bygger i väsengtlig grad på övermagitiserade transformatorer/transduktorer utförda av kärnplåt med spececifika magnetiska egenskaper.


Som vi nu vet hörsammades inte kommitens förslag med 100Hz spårledningar, utan man valde istället likströmsspårledningar.
(Ok, 75 och 50Hz spårledningar har förekommit i begränsad mängd)


(Signakommiten kom för övrigt aldrig ut med någon mer rapport, den upplöstes istället då medlemmarna började bli så till åren att de avled.)


Laddningslikriktare för Nifebatterier i vägskydd mm borde även dessa falla innom kategorien induktorbaserade apparater, de har laddningspänningsreglering med någon form av transduktor reglering, möjligen även med fasförskjutningsreglering.
Dessa beskrivs iallafall delvis i Lundbergs kompendium, se "Avostatlikriktare". Avostaterna och de nu använda likriktarna skiljer sig dock något i utförande.

/Per


En länk om transduktorsystem:
http://runeberg.org/tektid/1940a/0203.html

Kan för övrig erinra mig att jag har sett en SJ signalritning över ett blinkdon av ASEA's tillverkning, påminner i grund och botten om AGA's konstruktion.


/Per


Hela tråden: