Godstrafik på spårväg i Stockholm (Järnväg allmänt)

av Harald, Sunday, January 10, 2021, 17:40 (1173 dagar sedan) @ Leif B

Ett ”Hamnspår” till Årstaviken finns i alla fall utritat på en karta av Stefan Back och POGO i SSS bok ”Stockholm på spåret”. Årtalet 1914 anges, vad det nu betyder.


Intressant!

Jag letade fram kartan och ser att både "Hamnspår" till "Årsta brygga" och "Spår för boskapståg" till "Slakthuset" anges byggda 1914 medan "Spår för boskapståg" till "Söder Mälarstrand" anges byggt 1912. Vore verkligen spännande att få se en bild därifrån från den tiden!

Har det forskats något om godstrafiken på spårväg i Stockholm? Det som brukar nämnas är dels pakettransporter, dels boskapstransporter mellan Söder Mälarstrand och Slakthuset. Är det några få ursprungliga uppgifter som bara vidarebefordras från den en boken till den andra? Om Göteborg var ju länge det som nämndes pakettrafiken på Långedrags- och Mölndalslinjerna och sockertransporterna mellan Carnegie och Lilla Bommen. Vid ett besök på Region- och stadsarkivet stötte jag så på journaler som visade att det varit en tidvis ganska omfattande vagnslasttrafik över hela nätet 1908-1929. Det skulle det väl kunna ha varit i Stockholm också.


Hela tråden: