En ensam Hilding. 2 bilder (Historiskt material)

av K Lemming @, måndag, januari 25, 2021, 18:19 (243 dagar sedan) @ Patrik Eriksson

Landskrona-Billesholm?


Norr om Ottarp?

imponerande som sagt. Till höger i ligger en viadukt där järnvägen gick under Bältebergavägen. Den är igenfylld sedan länge och jag har aldrig sett något foto på denna. Allén i bakgrunden är från Bältebergavägen mot Vallåkra. Rälsbussen är på väg upp i skärningen i en svag högerböj mot en lång raksträcka där följande två stationer ligger utmed rakan. Bilderna visar näst sista tåg på banan.

[image]


Kingelstad?

Ja. Växeln i framför rälsbussen gick till betlastningskajen. Det fanns tidigare två spår framför stationshuset. Vet ej när detta togs bort. Stationshuset är kvar idag och helt original med "Kingelstad" på framsidan. Dock är hela huset fullt med bråte och obebott. Tragiskt öde för ett annars fint hus.

Jag besökte Kingelstad för 10-12 år sedan när vi passerade i närheten och passade på att kolla lite LEJ rester på vägen. Redan då var huset fyllt av bråte, på plattformen och spårområdet växte det en mindre lövskog. Ett växel/spårspärrsklot låg bland träden men huset var som du säger i fint orginalskick. Minns inte om uthuset också var kvar. Vi knackade på grannhuset för att fråga om dom visste vem ägaren var då min kompis och hans sambo (inte järnvägsintresserade) blev helt förälskade i huset och fick idéer om att kanske köpa det om det var möjligt. Svaret vi fick var att ägaren tydligen bodde i Danmark vill jag minnas att det var och att flera andra visat intresse för att köpa huset men att ägaren varit helt ointresserad av att sälja.
Hoppas verkligen inte huset får förfalla bortom räddning utan att någon (helst med byggnadsvårdsintresse) tar sig an det och vårdar det utan att söndermodernisera det för det är en väldigt vacker byggnad och som sagt i orginalskick utifrån vad man kan se utvändigt och det lilla som gick att se genom fönstren.


Hela tråden:

 

powered by my little forum