Ånghwisslan (Arkiv/forskning/litteratur)

av Gunnar Ekeving, Wednesday, January 27, 2021, 19:28 (1184 dagar sedan) @ Göran Kannerby

Kan det inte ifrågasättas om en sådan skrift uppnår "verkshöjd"? Inget negativt om skribenterna, men om det handlar om enbart korta artiklar/notiser är det tveksamt. Dessutom är det ju så att så länge ingen hävdar upphovsrätt/verkshöjd så händer ju inget. Det är ju lite trist att upphovsrätten annars hänger i långt efter att skribenten dött.

De flesta notiser I Ånghwisslan uppnår knappast verkshöjd, om vi t ex kollar nummer 1522, den 7 januari 1980, kan vi läsa korta notiser om

* rättelser
* fotoutställning i Västervik och järnvägsartiklar i Göteborgsposten
* Rc-lok har observerats på olika platser
* en B7-vagn hade elfel
* ett Du-lok med Qbv-vagnar observerades vid Sävenäs, ett annat Du-lok kolliderade med en bil
* ett F-lok var skinande blankt, andra F-lok riskerade slopas. Ett Hg-lok var skinande blankt efter revision, men saknade värmekabel och hade andra brister.
* SIFA: är det 10 eller 60 sekunder som gäller?
* T43, V1 och Z65 observerade
* X1 har blivit av med barnsjukdomarna men kroniska sjukdomar kvarstår
* en B6-vagn har sänts från Kiruna till Göteborg via Älmhult
* Trafiken i Nässjö den 22 december
* gamla och nya bussar i Gävle (någon ÅW-skribent tyckte alla bussnotiser borde publiceras i ett eget organ, förslagsvis benämnt "Bus-hornet")
* etc etc

Det finns några längre inlägg (bortåt en sida) om X6- och X7-trafiken i Göteborgsområdet och trafikstörningar i Västsverige, men det är mest faktauppräkning och knappast verkshöjd.

Man får gå till nästa nummer, 1523, för att hitta några mer analyserande inlägg, t ex om SJ problem med rullande materiel inför 1980-talet och den sedan länge försvunna stationen i Appuna (Östergötland).

I nummer 1524 (den 21 januari) finns en välskriven ensidesartikel om en kollision mellan två godståg vid Nosaby, följderna för trafiken, hur skadorna på banan åtgärdades etc. Detta skulle jag påstå var det årets första artikel som uppnår verkshöjd.


Hela tråden: