Flera små järnvägsspår (Historiskt material)

av Gunnar Lilienberg, Monday, February 08, 2021, 22:52 (1144 dagar sedan) @ Lentho

Eftersom Kristianstad-Sölvesborg-banan uppfördes smalspårig, 1067 mm, är det väl sannolikt att även stickspåret till Ånbåtsbryggan (1875) och industrispåret till Ifö-verken (1903) också hade samma spårvidd. Omväxling skedde på Bromölla station för vidare transporter. Enl. uppgift revs Ångbåts-spåret upp 1942 (årtal ej bekräftat )
Det hade varit hemskt kul om det hade funnits något foto på stickspåret till Ivösjön under den tiden som den trafikerades

Eftersom du är från Bromölla, har du kanske redan tillgång till boken ”Bromölla Samhälle och industri vid Ivösjöns strand”. I den boken nämns stickspåret i två olika meningar på sidorna 72 och 73: ”Året därpå (1875) utökades banlängden med ett stickspår till ångbåtsbryggan och så blev det samtrafik med den ångslup på Ivösjön som ungefär samtidigt insatts i trafik. (...) Stickspåret till ångbåtsbryggan bröts upp någon gång i början på 1940- talet, eftersom det ej längre var aktuellt med någon betraktning sjöledes.” Inga bilder finns som visar det spåret.

Det finns en lokal fotoklubb i Bromölla som har ett stort arkiv. Kolla med dem. Hör även med industrimuseet i Bromölla.


Hela tråden: