Apparat för tester av trafiksäkerhetspersonal (Historiskt material)

av Emelie Svensson @, fredag, februari 12, 2021, 09:57 (225 dagar sedan)

Hej!

I Järnvägsmuseets samlingar finns en vad vi i brist på benämning valt att kalla för "reaktionstestapparat". Nu har det kommit fram mer information till min kännedom som visar att det kanske inte rör sig om utbildning utan snarare en form av test som utfördes tillsammans med test av färgseende. Alltså kanske mer ett kunskapstest och psykologiskt test än ett reaktionstest.

I artikeln "Från spett och spade till datoriserade maskiner" i Spår 2009 berättar Rune Pettersson om när han genomgick läkarundersökning, färgprov och ett "psykologiskt prov" innan han blev antagen som banvaktsaspirant den 1 januari 1944. "I en liten låda med tittglugg och ett par tangenter för kör och stopp visades en film som om man körde ett lok. Olika hinder eller körsignaler uppenbarade sig som man skulle reagera på med kör- eller stoppknapparna. Ett skriftligt prov ingick även med några frågor och olika kombinationer."

Länk till apparaten med olika delar på DigitaltMuseum:

https://digitaltmuseum.se/search/?q=reaktionstestapparat

Är det någon här som har erfarenhet av eller har sett denna apparat i något arkiv och kanske till och med vet vad den kallas?

Hälsningar

Emelie Svensson, intendent, JVM

--
Emelie Svensson
Intendent, Järnvägsmuseet


Hela tråden:

 

powered by my little forum