Containertåg för 50 år sedan. Den första containern? (Fordon: allmänt)

av Leif B @, fredag, februari 26, 2021, 21:38 (51 dagar sedan) @ Anders.k.

Jag tycker nog att lasten är misstänkt lik SJs containers (under projekttiden kallade interkontinentala storbehållare) på mitten av 1960-talet. Banden med text var röda.

Slps med SJ containers


När började containers ö.h.t. köras på tåg?/HP

Den första containern togs i drift ju 1956, uppfinnaren blev ju senare Sea-Land ett rätt känt företag.
Sedan gick det väl rätt fort , ISO införde en standard 1961 och sedan gick det nog ännu fortare.
Så första containern i Sverige var ju säkert en Sea-Land strax efter 1961, det är nog svårt att hitta rätt precis tidpunkt.

Containerhistorien på Engelska

Det gick nog till och med väldigt fort , denna jättebåt är tagen i drift 1967 och seglar på Göteborg- USA traden .
Atlantic Span

Den första rena containervagnen som byggdes enbart för containers är Ljns som byggdes av Talbot åt SJ 1974 och AGEVE fortsatte att bygga vidare serier, vagnarna innan har varit ombyggnader , eller inhyrda vagnar.
Slps var ju främst framtagen för att köra Trailers/påhängsvagnar på det som kallades Linje 1, mellan Solna och Göteborg-Skansbangården.

Det byggs ju om vagnar till containervagnar än idag, och att köra containers i stolpvagnar som Os, Kbps eller Rs var ju vanligt ända in på 90-talet , och det har troligen upphört idag men det var inte många år sedan det kördes på Kbps med ner kapade stolpar.

En trevlig bild på fördelen med container.


M.V.H Anders.k.

Vilken var den första containern och när? Naturligtvis blir det en definitionsfråga, ordet "container" betyder ju helt enkelt "behållare" och behållare har väl funnits ungefär lika länge som det funnits människor. Men om vi begränsar oss till t ex till "behållare med standardiserade mått som är så stora och tunga att de måste lyftas med kran och lastas om mellan minst två trafikslag", så finns här ett exempel från 1928. En brist jämfört med 1956 års modell, är naturligtvis att de inte är stapelbara.


Hela tråden:

 

powered by my little forum