Stationsingenjör? (Järnväg allmänt)

av Bobo L @, måndag, mars 01, 2021, 07:34 (53 dagar sedan) @ Ola Almquist

Apropå detta, vad hade en stationsingenjör för uppgifter? Har läst i matriklar om befattningshavare (åtminstone stationsföreståndare) som tidigare varit stationsingenjörer vid järnvägsbyggnaden. Har inget konkret exempel just nu.

Tack på förhand!
Ola

Hmm, "station" är ju emellanåt benämningen på en viss produktionsanläggning eller något annat som är ganska platsbundet. "Betongstation" tex. Kan det vara benämningen på en ingenjör som huvudsakligen deltog i driften av någon för ett järnvägsbygge nödvändig temporär anläggning?

Annars är det kanske så enkelt som att arrangerande och anläggande av (större) bangårdar, plattformar, lastkajer mm ansågs vara en slags specialistkompetens som vanliga baningenjörer inte dög till? De senare var kanske mer inriktade på produktion i bulk utan större eftertanke och finlir, annat än att tempot i framdriften "ute på linjen" hölls uppe med tillräcklig mängd arbetskraft och rätt materialförsörjning i rätt tid (slipers, räls osv).

Jag har själv varit delaktig i utformning av bangårdar med uppgiften att få tågvägar, resenärsflöden, antal samtidiga tåg, förväntade växlingsmanövrer, ställverks- och signalreglering mm att optimeras, även utifrån externa förutsättningar som terräng, geoteknik, samhället runt omkring, egna och andras ledningar osv.


Slå också ett snabbt span på träffbilden på Goooogle utifrån sökordet "stationsingenjör"::

https://www.google.com/search?source=hp&ei=PIg8YJGUMIf2kwX37Yn4DA&iflsig=AINFCb...


En av träffarna på ovannämnda sökning är denna:

https://digitaltmuseum.se/021018174842/stationsingenjor-ludvig-broome


/Bobo L


Hela tråden:

 

powered by my little forum