Björn Alnebos Roslagsbanebilder – del 9 (Bana)

av Peter Bolin, tisdag, mars 02, 2021, 00:53 (48 dagar sedan) @ Överkörmästaren

Användes YP i trafiken mellan Stockholm och Rimbo vid den här tiden? Kontaktledningen på sträckan Lindholmen–Rimbo var avstängd under 1972 och 1973, men inte var den väl det omkring 1966? De här bilderna fanns bland andra bilder från åren kring 1966, så de är nog inte tagna 1972 eller 1973. Eller gick det direkttåg till Hallstavik från Stockholm vid den här tiden?

Som jag berättade i samband med förra månadens bildvisning lärde jag mig litterabeteckningar i början av 1980-talet, så det faller sig naturligast för mig att använda de beteckningar som infördes efter litterareformen 1970 även för bilder som är tagna dessförinnan. Det är först på senare år som jag börjat få lite kunskaper om litterahistoriken. Eftersom en del fordon bytt såväl littera som vagnsnummer under sin existens, ibland flera gånger, är det i vissa fall invecklat att välja rätt littera, särskilt om man inte vet den exakta tidpunkten när en viss bild togs.

Jag har dock förstått att flertalet museiföreningar alltid använder fordonens äldre litterabeteckningar av historiska skäl. För fordons- och vagntyper som inte fanns kvar i trafik 1970 finns det inget annat alternativ.

/Peter Bolin


Hela tråden:

 

powered by my little forum