Linjeomläggning norra utfarten i Målilla (Bana)

av Anders Sandgren, Wednesday, March 03, 2021, 23:30 (1144 dagar sedan) @ Överkörmästaren

Om man tittar på eniro's historiska flygfoto (se kartor.eniro.se)så verkar linjen ha gått ut rakt från stationen i en något mer västlig sträckning med 300m radie. Dagens linje går ut i en östligare sträckning från en plats söder om stationshuset och har 600m radie. Båda sträckningarna syns på bangårdsriningen. .
När gjordes denna omläggning? Bangårdsritningen är odaterad (det står "eksjö den" men inget mer). EFtersom det står Eksjö misstänker jag att den är från NOJ-tiden.
Det ligger även en större magasinsbyggnad längs detta spår (som var normalspårigt, det var inte HvMJ-spår) som alltjämt finns kvar. Vems var den? Det verkar inte vara NOJ's eller HvMJ's anläggning.


Ritningen verkar "avklippt", men är det inte så att det helt enkelt är ett utdragsspår i riktning norrut?


Är byggnaden anlagd för militära ändamål och spåret fungerade som lastspår?

Bra fråga.
Spåret verkar ha fortsatt ända bort till det andra spåret.
Huset ser ut så här om länken fungerar. Verkar den militär? Det verkar inte ligga på någon specificerad tomt utan på 'allmänning' liksom vägar och järnväg.

Men det kanske bara är ett utdragsspår. Möjligen gjordes någon förändring i samband med att HvMJ tillkom då deras lokstation och bangård med omlastningsmagasin ligger längs det västra spåret.


Hela tråden: