Trafikplatser signaturer — ett moras (Järnväg allmänt)

av johanmmolin, Saturday, March 06, 2021, 22:36 (1140 dagar sedan)

Nyssens har ju olika trafikplatssignaturer kommit att diskuteras.
Och hänvisningar gjorts såväl till en Wikipedia-sida som till Tydal.

Men på båda dessa sidor har man sorgfälligt glömt det mesta av trafikplatssignaturer som de enskilda järnvägarna hade, och vilka byten av signaturer som har ägt rum genom tiderna.

Tittar jag i en tjänstetidtabell för MÖJ från 1929 så hittar jag t ex
V = Varv
Va = Vadstena
Hn = Hästholmen
Öh = Ödeshög
Bo = Borensberg

Inte på någon av de nämnda hemsidorna stämmer dessa signaturer med något som står där.

Alltså tycks såväl Tydal som Wikipedia i huvudsak noterat de förkortningar som SJ sedermera använde; i några fall med adderande av vissa tidigare enskilda järnvägssignaturer, men uppenbarligen tämligen inkompletta. Likaledes med andra motsvarande webplatser med svenska trafikplatser. Borensberg, Hästholmen och Ödeshög finns t ex inte ens med, trots att de ingått i statsbanenätet. Vadstena nämns som "Vst". "V" är lika med Värnamo.

Det är med andra ord inte självklart att förutsätta att man ska förstå förkortningar som dyker upp på detta forum, när det inte finns någon komplett förteckning över vad olika trafikplatser i Sverige har haft för olika signaturer genom tiderna.

Detta inte skrivet som någon kritik mot dem som tidigare svängt sig med förkortningar, utan mer som en vädjan, att tänk på att allting inom svensk järnvägshistoria har inte ägt rum mellan år 1965 och 2021.


Hela tråden: