(långt vid sidan om spåret) Pounds-Mass-and-Pounds-Force (Fordon: vagnar)

av Richard Loe, Monday, March 08, 2021, 09:34 (1138 dagar sedan) @ Överkörmästaren

Jo, i och för sig, men är det nån skillnad mellan lb/▢" och PSI? Båda mäter väl tryck (formellt kraft/area, informellt massa/area vid normal gravitation)?

[image]

(utsnitt ur https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1961_Jaguar_MK_II_3.8_dash.jpg)

/Sven


Det står egentligen fel på manometern. Det borde stå lbf/▢"

Som sagt, så finns det också många manometrar där det står kg/cm2.

För övrigt mäter ju traditionella manometrar för tryckluft egentligen övertryck (de ska stå på noll vid "lufttomt" system vilket egentligen inte betyder att det är tomt utan att hela systemet har atmosfärstryck) men vad är referensen för en oljetrycksmätare?

(Visserligen är noggrannheten på såna här instrument så dålig att det överskuggar alla dessa akademiska diskussioner, men ändå!)

Det står väldigt fel på manometern. Mätetalet ska anges som PSI.

Sedan så är det så att PSI mäter tryck, som anges i termer av pounds (of) force per square inch. Så man ska säga pounds-force per square inch (som mäter tryck per givet areal), inte pounds per square inch (som mäter vikt per givet areal).

Om vi nu ska grotta ner oss ännu lite mer, så borde den manometern ha tryckmåttet PSIG (pounds-force per square inch gauge) eftersom den mäter trycket relativt atmosfärstrycket, detta då grundtrycket i systemet är atmosfärstryck.


Hela tråden: