Saltskog, färg? (Byggnad)

av Oskar F, Friday, March 12, 2021, 21:41 (1131 dagar sedan) @ Leif B

I mitt mycket långdragna projekt att göra en modell i H0 av Södertäljes gamla station Saltskog har jag nu kommit så långt att jag börjar fundera på färgsättningen. Stationshuset byggdes 1885 och stationen lades ner 1921 så någon färgbild har jag inte hittat, annat än handkolorerade vykort, och sådana är ju inte alltid att lita på.

De öppna tegelytorna är rätt självklara, men hur kan de putsade ytorna ha varit färgsätta? Grå, beige, eller kanske mer åt det ljusgula? Hallsberg t.ex., har ju en tydlig gul nyans.

Dörrar och fönster tänker jag kan ha varit gröna.

Även plåttaket tänker jag kan ha haft en mer ärggrön nyans, enligt den tidens mode.

Vad tänker ni i detta forum om dessa mina funderingar?

Tacksam för synpunkter.
/Arne Larsson


Det finns ju några stationshus av snarlik typ kvar, t ex Värtan och Linköping. Jag skulle tro att alla dessa hade samma eller snarlik färgsättning. Det är ju inte säkert att dagens färgsättning är original, men åtminstone Värtan är väl något slags byggnadsminne och då bör det väl finnas något slags byggnadshistorisk dokumentation?

Arnes inlägg fick mig att öppna boken "Stationshus" (Bjur och Engström, 2010). Där nämns att Edelsvärd ritade flera med Saltskog ungefär samtida stationer i fransk nyrenässans, bl.a. Norrtull, Albano, Värtan, Karlstad, Järna och Linköping (s 141).

Bilden på Järna station i Digitalt museum har tydliga gemensamma drag med Saltskog. Men en skillnad är att Järna tycks ha haft kalkvit puts som på bilden är lite smutsig närmast marken. Misstänker att putsen på Saltskogs stationshus var infärgad eller möjligen baserades på mörkare kalk, men vilken nyans? Det framgår vid jämförelse med urtavlan och vissa reklamskyltar som bör varit vita. Enligt en uppgift i LT revs stationshuset i Saltskog 1947 efter att de sista åren varit bilverkstad(?), vet inte om byggnaden dokumenterades innan rivning.

Umeå stationshus (1896) som exempel byggdes med zinkplåt målad ärggrön på taket (billigare än kopparplåt!). Kanske passar det även Saltskog?

Dörrar och fönster ser dock mörkare ut än grönt på de svartvita bilderna av samtida stationer. På Karlstad C är de idag rödbruna medan Värtan har mörkbruna. Jag tror det senare vore rätt för Saltskog också.


Hela tråden: